Geschiedenis

Hoe het allemaal begon...

Alexander Bisseling vertelt hier zijn eigen verhaal! Hoe hij ruim 20 jaar geleden begon en wat er tot nu toe allemaal gebeurde.

Het begin.

Interesse in de natuur was er altijd al en op jonge leeftijd was ik met mijn opa al steentjes en fossielen aan het zoeken in de omgeving. Door de vakanties met mijn familie naar Oostenrijk, kwam ik in contact met opgezette dieren. Dit is in Oostenrijk heel normaal.

Op een dag, ik was een jaar of 11, heb ik konijnenhuidjes gekregen van de slager en begon die te “looien”. Veel verder dan drogen kwam ik niet. Vele experimenten mislukten, totdat ik op de middelbare school kwam en de scheikundeleraar mij boeken liet lezen over looien. De basis was gelegd. Met wat drogisterij spullen en wat van de leraar lukte het om de huidjes echt te gaan looien!

De eerste vogel.

Dat looien was leuk, maar ik wilde meer. Toen ik 14 jaar was vond ik een mus en die probeerde ik op te zetten. Ik had natuurlijk geen enkele ervaring en het resultaat was niet best. Oefenen, oefenen, oefenen. Ik leerde andere preparateurs kennen die mij wat op weg hielpen. De eerste vogel waarvan het resultaat acceptabel was, is een ekster. Deze heb ik nog steeds en staat in een glazen vitrinekastje in de winkel.

Dit is de ekster, mijn eerste, in 1993 opgezette vogel.

Amerika.

In een tijdschrift las ik over kampioenschappen in opzetten in Amerika. De toenmalige wereldkampioen gaf les in het opzetten van vogels. Ik wilde naar Amerika om van hem les te krijgen! Dat kostte heel veel geld, er zat dus maar 1 optie op: sparen! In juni 1996 had ik genoeg gespaard om naar Amerika te gaan en daar een training te volgen. Op 7 juli kreeg ik het certificaat.

Hier krijg ik van Patrick Rummans in Montana, U.S.A., de training in het opzetten van vogels

Nederlandse kampioenschappen (1996)

Een paar maanden nadat ik terug was uit Amerika waren de Nederlandse kampioenschappen voor het opzetten van dieren. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en mee te doen. Hier won ik in november 1996 de derde prijs met een grappafazant (fantasievogel) en een groen lintje met een volledige nandoe.

Het bedrijf.

Mijn hobby begon steeds meer serieuze vormen aan te nemen. Ik begon wat meer te verkopen en er kwamen opdrachten binnen. Het werd tijd om aan de toekomst te gaan denken en van deze hobby mijn beroep te gaan maken. Er moest een naam gekozen worden om mee te werken. Alexander moest erin en mijn animals. Omdat ik ook veel stenen gezocht heb en ook daar wat mee deed, wilde ik die er ook bij hebben. Zo werd het Alexanders Animals and Stones, wat ik afgekort heb tot A.A.& S. De datum om officieel te beginnen was niet moeilijk om te kiezen. Door mijn passie voor de natuur en vooral de dieren was dierendag dé datum voor mij. Zo ging op 4 oktober 1997 A.A.& S. officieel van start!

Nederlandse Kampioenschappen (1997)

In 1996 boekte ik succes met de Nederlandse Kampioenschappen. Dit nodigde uit om het volgende jaar weer mee te doen. Dit keer maakte ik een fantasievogel die ik Kikrapauw noemde. Hiermee won ik in 1997 de eerste prijs.

Ballotage.

Al enige tijd was ik aspirant lid van de N.V.P. Om volwaardig lid te worden moest men een ballotage (soort examen) afleggen. Op 31-10-1998 heb ik dit met goed gevolg afgelegd. Ook stond ik ingeschreven bij het ministerie om een ministerieel erkend preparateur te worden. Hiervoor waren per provincie slechts een paar vergunningen, dus stond ik op de wachtlijst.

Nederlandse Kampioenschappen (1999)

In 1999 besloot ik weer mee te doen met de N.K. Dit keer won ik de tweede prijs met een Palawan pauwfazant. De eerste prijs werd niet uitgereikt.

Heartbreak Hotel.

Ik was aan het werk in juni 2000 toen Reinout Oerlemans op de stoep stond. Hij kwam voor zijn programma langs en liet een zwaan achter om door mij te laten opzetten. Een paar weken later volgden de opnames in de studio waar ik hem de zwaan aanbood. Tijdens deze studio opnames werd ik uitgenodigd om naar Amerika te gaan om daar een training te volgen bij één van de beste preparateurs van de wereld. Ik ben in de zomer van 2000 daar 6 weken geweest en heb erg veel ervaring opgedaan op elk gebied. Zowel grote zoogdieren als jachttrofeeën.

De zwaan werd in de studio aangeboden aan Reinout Oerlemans.

Vergunning.

In 2002 veranderde de wet voor het verkrijgen van de prepareervergunning. Als je was ingeschreven bij het ministerie van landbouw en de ballotage bij de N.V.P. met goed gevolg had afgelegd, kon je de vergunning krijgen. Aan beiden eisen voldeed ik, dus op 1 april 2002 kreeg ik als één van de eerste preparateurs in Nederland de prepareervergunning van het ministerie. Hiermee mocht ik en mag ik ook inheemse diersoorten prepareren, mits men een vervoersvergunning voor het betreffende dier heeft gehaald.

De vergunning van het ministerie

Afrika.

Een paar jaar later besloot een vriend van mij een prepareer bedrijf op te starten in Zuid-Afrika. Een hele onderneming en hij vroeg of ik hem hiermee wilde helpen. Zo ging ik in 2005 voor het eerst naar Zuid-Afrika. Verschillende keren volgden en inmiddels is het één van de betere prepareer studio’s van Afrika! Natuurlijk deed ik hier ook erg veel  ervaring op met het prepareren van Afrikaans wild en het transport van trofeeën.

Samen met mijn personeel in 'mijn' werkplaats in Zuid-Afrika

De Bruine beer.

Mijn bedrijf groeide gestaag en de opdrachten werden letterlijk groter. In 2005 kreeg ik voor de eerste keer een opdracht om een bruine beer op te zetten. Deze was 2.18 mtr. hoog, een enorm dier en een mooie opdracht. De krant heeft hier een artikel over geschreven.

Het krantenartikel wat in de regiokrant stond in 2005. Het stond op de voorpagina, met een vervolg binnenin de krant.

N.V.P. erkend

Voor elke prijs die men met een Nederlands Kampioenschap prepareren behaalt, krijg je een aantal punten. Bij voldoende punten wordt je N.V.P. erkend lid. Inmiddels had ik voldoende punten behaald, waardoor ik op 25 januari 2006 erkend N.V.P. lid werd.

10 Jarig bestaan

De tijd ging door, mijn bedrijf liep goed en ik kon op 4 oktober 2007 het 10 jarig bestaan van A.A.& S. vieren. Dit deed ik door 3 dagen open huis te houden. Dit heeft in diverse regio kranten gestaan, waardoor er veel mensen kwamen kijken. De burgemeester was er en Henk Westbroek kwam voor TV Utrecht opnames maken. Ook werden er op de eerste dag 3 live radio uitzendingen vanuit mijn werkplaats gemaakt.

Demonstratie Amersfoort

In het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie op Landgoed Schotland in Amersfoort is door brand een groot deel van de collectie schedels en opgezette dieren verloren gegaan. Op 20 maart 2011 heeft men een dag georganiseerd, waar particulieren hun opgezette dieren konden schenken aan dit centrum. Ik heb die dag hier een demonstratie prepareren gegeven.

De op te zetten ekster ligt klaar

Jacht informatie avond.

Op 24 maart 2011 heb ik een jacht informatie avond georganiseerd over het jagen in Oost Turkije. Het was een ongedwongen avond met veel informatie over de streek en uiteraard het jagen. De 2 Turkse gidsen waren erbij met een film van de omgeving en het te jagen wild. Het was een heel gezellige, nuttige avond met een mengeling aan gasten en uiteraard de Turkse hapjes en Raki!

Opening afgiftepunt Weert.

Op zaterdag 1 oktober 2011 is afgiftepunt Weert geopend! Hier kunnen klanten al hun te prepareren dieren brengen en weer ophalen. Een hele aanwinst voor het zuiden van Nederland, België en A.A.& S.!

15 jarig bestaan

Op 4, 5 en 6 oktober 2012 vierde ik het 15 jarig bestaan van A.A.& S. Dit keer weer met 3 open dagen. Diverse kranten maakten hiervan melding, o.a. “De Telegraaf”, het AD en “De Gelderlander”. Vroeg in de ochtend werden er live uitzendingen gemaakt voor radio M Utrecht. Later op de dag werden film opnames gemaakt voor RTV Utrecht en er waren vooral heel veel belangstellenden.

Verhuizing naar Renkum

In 2017 zijn we naar Renkum verhuist. Op 4 oktober 2017, tijdens het 20 jarig bestaan van A.A.&S. hebben we daar de opening van het nieuwe pand gevierd.

error: Content is protected !!